「平成20年度 第5回 物理工学科教室談話会」

(兼 量子相エレクトロニクス研究センターセミナー)

時: 平成20年7月2日(水)15:00〜16:30

所: 工学部6号館1階 大会議室

師: Prof. Z.X. Shen

The Paul Pigott Professor in Physical Sciences and Professor

of Photon Science and, by courtesy, of Electrical Engineering

Stanford University

目: Photoemission study of old and new high-Tc superconductors

ABSTRACT:

We will present recent ARPES data from single crystals of both the new  Fe based superconductors and old cuprate superconductors.  The contrast  in the electronic structure will be presented and discussed.   If time permits, we will also discuss some of the important current issues  in cuprates - in the particular the interplay between the pseudogap and  the superconducting gap.